30 Kasım 2008 Pazar

Bu haftanın ürünü : Malatya Tarhanası

Malatya'da kışın vazgeçilmez yiyeceklerinden olan tarhana, pek çok yörede hazırlanan un tarhanasından farklı hazırlanır. Bu tarhanada dövme kullanılır. Dövme bol miktarda su ve tuzla iyice haşlanır. Fırından alınan ekmek hamuru maya olarak kullanılır. Ekmek hamuruna bir miktar un ve yoğurt karıştırılarak yoğrulur, mayalandırılır. Pişirilen dövme ılıklaşınca, yoğurt, nane, maya ilâve edilerek iyice karıştırılır. Bez torbaya doldurulur, günde iki üç kez karıştırılarak suyunu iyice salması ve mayalanması sağlanır. Bu işlem 45 gün sürer. Parçalar halinde temiz örtülere yayılarak güneşte kurutulur. Kuruyan tarhana enfes çorbalar yapılması için hazırdır. Topak halindeki tarhana akşamdan suyla ıslatılarak erimesi sağlanır. Bu çorbanın içine çoğunlukla nohut da konur.

Hiç yorum yok: